Här uppdateras (om än lite slafsigt) utvecklingen i holken våren 2023.

26-30 maj:

Bobygge och besök har avstannat. Endast små instick sker någon handfull gånger per dag, men inget mer än så. Kanske får vi ingen familjebildning i år, är lyckan med oss blir det en kull under sommarens andra halva. Som exempel hade holken två söta spanare den 29 maj:

22-25 maj:

Inget nytt under holktaket. Den svartvita flugsnappande hanen är in några gånger per dag, men boet har inte vuxit eller ändrat form nämnvärt. Så vad som riktigt sker just nu är klart oklart!

21 maj:

Snipp snapp snut så var snappen i kappen. Lite ledsen i ögat över att blåmesarnas bygge erövrats av flugsnapparna som jag förstått är buffliga och ofta begår intrång i andras hyreskontrakt. Tjyvar skola skämmas, om än de sjunga vacker!

20 maj:

Arla (natt) morgonstund får holken besök av den svartvita flugsnapparen (hanen). En bit in på morgonen tog sig en geting ett besök och senare dök också en tumlande humla runt i boet. Men den högljudda sången och klangtjötet fortsatte att ljuda genom eftermiddagen och holken fick besök av inte bara hanen utan också honan.

19 maj:

Har under snabbscrollande genom dagens inspelade timmar inte uppfattat något skimrande blått. Däremot två andra rackabajsare, en större sångfilur och en liten surrig krabat:

18 maj:

Vid 05:30 fortsatte det flitiga bobygget. Nedan ett ihopklipp på tre minuter (i normal takt förutom en kortare uppsnabbad sevens) från ett spann på 15 minuter. Visar på ett fint samarbete mellan de två:

17 maj:

WAWAZAZOOOMM KALIBABOOOM!

Strax före 08:30 får holken besök av hona och hane, lättare inspektion innan BYGGET slutligen tar vid! Och vilket bygge. Ett helt annat tempo än ifjol då. På tre timmar har de lagt en god grund, pratat med varandra en massor och också smaskat i sig någon insekt eller tre. Ett 50 sekunders ihopklipp från några få ögonblick ses i första videon:

Sedan har vi en fyra minuter lång uppspeedad version av dagen, men vissa sekvenser i normal hastighet:

https://youtu.be/IAdKCQ9I65g

15 – 16 maj:

Ingen aktivitet den 15 maj. På morgonen den 16 maj gör blåmeshonan ett besök, i övrigt inget.

14 maj:

Hoppet för sprakande blått liv i holken bleknar med den mer gråskaliga sångfågelns tvåfaldiga (uppdaterat kl.20:00 trefaldiga) besök:

13 maj:

12 maj har jag inte kunnat se någon aktivitet i holken. Vi pratar om läget i holken på kvällen, konstaterar att det troligen inte blir någon blåmeskull i vår. Har vi lyckan med oss kanske vi får se kull nummer två senare i sommar. Alternativt att den svartvita flugsnapparen kan tänka sig bo trångt och bygga bo.

Så vaknar jag till FULL AKTIVITET i holken den 13 maj! Från strax före 07 på morgonen och en timma framåt är blåmesparet in och ut ur holken omkring tio gånger, se några besök i videon nedan. Strax efter 08 dyker en sångglad fågel in, den svartvita flugsnapparen! Inte bara en, utan sju gånger gör den holken besök under den kommande 1.5 timmen. Det verkar nu finnas konkurrens om holken..? En gnista hopp och spänning har fötts!

10 – 11 maj:

Vid 05 den 10 maj fick holken besök tre gånger på rad av en svartvit flugsnappare som verkar intresserad av att hyra in sig!? Den gjorde även en påhälsning den 11 maj.

3-7 maj:

Det har snudd på börjat smyga sin på en uppgivenhet, men försöker tänka att kylan försenat bobygge och att det med de varmare graderna som just svept in kan ske förändring.

Har främst funnit ett kortare besök av hanen i holken 6 maj. I övrigt lugnt. Tyvärr. Kanske pågår leken utanför holken nu? Så att det kan bli dags för äggläggning om två veckor? Då bör bobygget strax komma igång. Håller tummar tår och lår. SAMT; blåmesen kan få upp till två kullar per säsong, så blir det inget just nu så kan det komma senare i sommar!

2 maj:

Samma visa som igår, tidigt besök kl.05:22 som varade i några få minuter.

1 maj:

Det går fortsatt trögt med själva bosättningen, om än vi fick ett tidigt besök i morse av både hona och hane. Se klipp nedan.

Vintern låg kvar längre i år jämfört med i fjol och vi har haft bakslag med snö och kyla i senare delen av april. Nedan är ett klipp att jämföra med från 1 maj i fjol, så här såg det alltså ut för exakt ett år sedan:

29 – 30 april:

Inget nytt i holken mer än att vi hade problem med kamera 29 april. Idag 30 april hade vi tidigt besök vid 05.30 av honan.

28 april:

Inte mycket nytt som sker, men delar ändå ett klipp från dagen där honan tar en paus i holken.

22 – 27 april:

Efter några soliga dagarna i slutet av vardagsveckan med uppåt 13 grader slog det om till bistra vyer kring nollgradigt, med stora mängder regn, snö och snöblandat regn. Jag kunde inte se något nämnvärd aktivitet i holken mellan 22-25 april. Men den 26:e april ses både honan och hanen i holken under ett par minuter där de går in och ut tre gånger. Det syns att båda är lite ruggiga i fjädrarna av blötan och det hörs hur det smattrar mot holken av tungt regn. Honan ser lite rundare ut tycker jag, men kan vara inbillning eller bero på kylan och vätan som gör att hon burrar upp sig en aning (gissar vilt).

Samma episod, där honan först kommer in, varpå hanen dyker in och honan går ut, skedde den 27 april vid två tillfällen. Nedan en video av först 26 april följt av 27 april.

19 – 21 april:

19 och 20 april har jag oengagerat snabbspolat igenom videomaterialet och då inte kunnat se något besök. Kan förstås ha varit kortare instick i holken som jag missat. Är det ute och leker? Har du övergett tanken på vår fina holk?

Arla morgon den 21 april får vi ett kortare besök, se nedan. Ett om möjligt ännu kortare besök skedde på eftermiddagen, sedan verkar holken ha lämnats orörd.

18 april:

Inget nytt i holken, besöken snarlika som dagarna innan. Nu får vi bara hoppas att blåmesparet finner holken lika tilltalande som de verkar ha funnit varandra. Nedan ett kort klipp av honan i holken. Undrar om det är hanen utanför som hörs på slutet eller kan det vara en bråkig talgoxe?

14 april – 17 april:

Hane och hona är in och vänder flera gånger, stannar till och inspekterar holken, pickar på väggar och golv. Oftast sker besöken en och en, vid några tillfällen sker överlapp där de möts någon sekund inne i holken. Honan provar vid ett tillfälle att bre ut vingarna så som hon gör vid bobygge.

Nedan några korta klipp från dagarna:

13 april:

En blåmeshane besöker holken.

12 april:

Sven-Erik klär av holken dess vinter- och regnskydd.