konstporträtt

Gränser utmätta av Nornorna

Välkomna N O R N O R N A – Skuld, Verdandi och Urd. Våra fornnordiska skapelsemyter har industrialiserats och flyttats till en annan tid där de står i dyningarna av den miljöförstöring som svenskt entreprenörskap orsakat. Här utmäter de våra trassliga liv på uppdrag av fast fashionbolag och rotverket under livsträdet är snarare en sweatshop än en evig loop. Rulla nedåt på sidan för foton & texter skapade av mig och Gustav Martner.

(Nornornas stekheta outfits är sammansatta från skattgömmor i lastutrymme på båt, nedlagd gruva, snickarbod och förbandslåda. )

Studerar livstråden som spinner på högvarv i skaparbubblan där handarbete liknas vid en livlina, med lagande handpåläggning och lappande stygn. Där rytmen från nålens galopp genom tygstycket går i samklang med blodets omlopp, finner resonans i hjärtats kammare, bringar känsla av mening, ger sinnet terapeutisk rening.

I ett ögonblick av oaktsamhet träffar nålen fingret, penetrerar hud, hinnor, kött. Det är blod på händer. De som bär smuts och skuld, där vardandet styrs med järnhand fram till dess att snaran är det enda som återstår. I ett annat rum. På en annan plats.

Ser livstråden som förtunnas i takt med nålens slag i det ständiga maskineriet, hör smattrandet gå rundgång mellan den snabba fabrikens väggar. Där trampen åsamkar skada, gasar på oron som krymper den egna tankens röst, ett arbete vars lön aldrig kan släcka ens den basala törst. Kväver och krymper. Det andrum som varje människa kräver.

Varje liv är en tråd, Verdandi är mitt namn
En liten stund är ditt öde i min hand
Trädets gnagda rötter ger liv till varje land
Vi andas rök från samma brand
Varje liv är en tråd, vävs i falsk angora-ull
Varje dag är en nåd, men lång för din önskans skull
Du är ett korn i timglasets sand
Din svepning ruttnar på det som var en skimrande strand
Varje liv är en tråd, Urd är mitt namn
En ask vet jag stå, vid evighetens rand
Bland dess rötter har de satt mig att slita
Dess stam och mina testar är stänkt av gruset det vita
Varje liv är en tråd, ringlat på golv av förgiftad mull
Varje dag är en nåd, men så lång för din önskans skull
Dess omkrets verkar vara större än evigheten
Den önskans namn är girigheten
Varje liv är en tråd, den yngsta systern är jag
Mina blommor vill slippa slås till rep ett litet tag
Mitt namn betyder framtid, det har de flesta glömt
Mitt namn är Skuld, och mitt namn är vad ödet gömt
Mina händer är dina händer
Mina stränder är dina stränder
Mina bränder är dina bränder
Jag måttar ut ödestråden, en sekund i sänder

Skuld

Verdandi

Urd

Varje år tillverkas runt 100 miljarder nya plagg i världen. Vart och ett bärs i genomsnitt sju gånger. Sedan slängs det. Plaggen tillverkas i låglöneländer under miserabla förhållanden och efter långa utsläppskrävande transporter dumpas de ofta på stränder och soptippar i fattiga länder.

I skrivande stund är sex av jordens nio planetära gränser överskridna, bland annat på grund av modeindustrin. Det näst största företaget i denna djupt ohållbara och oetiska industri är svenska H&M. Dess abnorma överproduktion är inte bara möjlig på grund av exploatering av befolkningen i fattiga länder utan också en effekt av de enorma summor riskkapital som pumpas in i företag som t ex svenskägda Klarna som expanderar med blodröda siffror på affärsidén att konsumenter på deras kredit ska beställa hem mer kläder och prylar än de behöver.

I projektet Nornorna har vi industrialiserat fornnordiska skapelsemyter och låter svensk entreprenörskap och miljöförstöring möta nordiska rötter. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *