teater, uppdrag

Jernbanan affischfoto

I mitten av januari stod fotostund bokad för affischbild till höstens stora satsning av Västerbottensteatern – Jernbanan av Dag Thelander efter Sara Lidmans romansvit.

Inför fotograferingen hade jag haft möte och mejlkorrespondens med mask- och perukmakaren Helena Andersson, regissören Bobo Lundén och teaterns marknadsavdelning för att arbeta fram en idé.

Det fanns önskemål om en tågräls, en bur/galler och en bakgrund som för minnet till gamla studioporträtt och en helhet som skulle visa på hur huvudkaraktären sitter fängslad, växlar mellan verklighet och fantasi/dröm, skriver texter och hans kamp för järnvägens bygge.

Jag hade den runda buren i min garderob då jag hittat den på loppis månader tidigare och använt till foto, tågrälsen fick vi genom en miniatyrtågsentusiast (och expert!). Kostym skötte givetvis proffset Helena.

Själva forograferingen skedde mot en neutral bakgrund och med högst enkel ljussättning där buren hölls fast m h a balans och en Helena bakom Jakobs rygg. Resultatet skådas nedan och jag gjorde senare också en enkel animation. Har lagt in en kort beskrivning av pjäsen från Västerbotten teaterns hemsida. Porträtterad är skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson.

”I enskild cell på Långholmens fästning sitter Didrik Mårtensson från Lillvattnet. I många år var han sin hembygds hjälte: handelsföreståndare, ordförande i kommunalstämman och förkämpe för bygget av järnväg genom Norrland. Nu är allt det förbi. I ensamheten går han igenom hela historien igen, håller rättegång över sig själv för att bevisa sin oskuld. Runt honom trängs människorna som spelat avgörande roller i hans liv. Hustrun Anna-Stava, föräldrarna och syskonen, den underbare konsul Lidstedt, den livsfarliga Hagar och alla de andra. Ibland spelar de lydigt de roller de har i Didriks minne. Ibland kommer de för att trösta. Oftare för att anklaga.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *