konstporträtt, uppdrag

Ett uppdrag med 39 steg

De flesta affischer och annat bildmaterial som ska användas i marknadsföringen av en teaterföreställning tas oftast fram flera månader i förväg. Det medför att scenografi, kostym, mask och peruk sällan finns färdig. Då ingen i produktionsteamet börjat arbeta med projektet och alla dess olika led, behöver vi ofta hitta kreativa lösningar och skapa något bra utifrån de visuella idéer och nedskrivna tankespår som finns att tillgå.

Datumet för affischfotografering av ”De 39 stegen” var i februari, mer än nio månader före premiären. Själva fotograferingen skedde helt utan scenrum, vi befann oss i en black box som jag ljussatte med två och tre blixtar. Vi provade varianter med de två skådespelarna tillsammans respektive var för sig och landade i att fota dem separat. Tack vare maskör/perukmakare Helena Andersson och scenograf/kostymdesigner Caroline Romare satt stilen på de två skådespelarna Ellenor Lindgren och Niklas Larsson Lirell som ett schmäck! Det blev en trevlig fotosession, tack till Sofia Lindblom som alltid bistår så fint, och en lustfylld efterbearbetningen där jag tycker vi landade i en tilldragande bild. Bjuder även på två extrabilder på skådisarna i profil.

Mycket spänd på att se denna tolkning och uppsättning av Alfred Hitchcocks kända thriller. Premiär hos Västerbottensteatern på SARA Kulturhus 16 november.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *