konstporträtt, uppdrag

Weurlander på besök

Den finlandsfödda accordeonvirtuosen och kompositören Minna Weurlander kontaktade mig i början på hösten då hon var i behov av artistporträtt att använda inför sina kommande spelningar. Minna har ägnat hela sitt liv åt musik och räknas idag som en av Europas främsta och mest mångsidiga konsertaccordeonister. Minna önskade något annat än de mer traditionella porträtt där hon sitter och spelar, så tillsammans började vi söka oss mot andra uppslag.

En tid senare skickade hon upp tre sönderslagna dragspel från Malmö till mig här i norr – som jag ”fick göra vad jag ville med om jag och tyckte de var inspirerande”. Jag småpysslade litegrann med materialet, målade bälgar, byggde fingersmycken och knöt upp träbalkar med fiskelina på en DIY-lösning som min pappa hjälpte till att bygga av tältpinnar. En tid senare satte jag upp en temporär fotostudio där också en del av mina plagg och accessoarer lades fram ifall Minna skulle vilja iklä sig något av dessa. Minna reste så hit upp med en väska fylld med plagg hon trivs i, redo för en lång fotodag.

När det är fotograferingar med personer som jag aldrig förr träffat och där det inte finns en helt klar plan eller tydlig visuell skiss, försöker jag planera för några olika scenarior som på plats ”provas” med personen. Att inte veta vad utkomsten ska bli och samtidigt ha högt satta leveransmål gör att processen kan bli stressande, men samtidigt givande och inspirerande. Vi fick till ett balanserat samspel där vi experimenterade och hittade fram till uttryck som kändes bra och resulterade i bilder som Minna skulle få nytta av. Dessutom blev det en trevlig och bra dag, om än intensiv då vi bara hade några timmar till vårt förfogande och en dag att spela på. Är oerhört glad att jag fick chansen att träffa denna intressanta person med en musikalisk talang, kunskap och erfarenhet som är få förunnat. Nu längtar jag att uppleva Minna Weurlander live i Luleå den 29 januari.

Klicka för att se bilderna i bildspel och utan att beskäras som de görs i galleriet nedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *